european public holiday startpage

Kaart van Ierland


Inwoners: 3.8 Miljoen
Opp. in mijl²: 27.100
Hoofdstad: Dublin
Map Weather Information Traffic

Ierland


Bezoek Ierland

Ierland is het westelijkste van de beide grote Britse eilanden. Het meet 68.894 km≤ en het heeft 3,5 miljoen inwoners. Het noordelijke deel van het eiland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk van Groot-BrittanniŽ. Het overige, grootste deel wordt ingenomen door de Republiek Ierland. Het is verdeeld in vier provincies: Ulster, Leinster, Munster en Connaught. Deze provincies zijn op hun beurt weer verdeeld in 32 graafschappen (counties). Dublin is de hoofdstad van Ierland,en heeft in en om de stad 1,4 miljoen inwoners.

Ierland heeft een uitgesproken zeeklimaat. De temperatuur varieert van zo'n 5 įC in januari tot ca. 15 įC in de zomermaanden. Ierland heeft veel te maken met langstrekkende depressies, die langs de westkust vaak harde wind en stormen veroorzaken. De gemiddelde jaarlijkse neerslag over het gehele eiland is groot, vooral in het westen. Dat is de reden dat Ierland ook wel 'Het Groene Eiland' wordt genoemd. De minste neerslag valt in het voorjaar en het sneeuwt zelden in Ierland.

Vanaf de vijfde eeuw voor Christus hadden verschillende Keltische stammen de macht in Ierland. Veel historische overblijfselen doen denken aan het Keltische tijdperk. Tussen 1845 en 1847 beleefde Ierland een nationale ramp: de aardappelziekte. Deze ziekte vernielde bijna de totale oogst en er brak een grote hongersnood uit. Meer dan een miljoen mensen stierven de hongerdood in Ierland. Honderdduizenden Ieren emigreerden daarom naar Amerika. Om deze reden is Ierland tot voor kort altijd een emigratieland geweest.

In 1916 brak in Dublin de Paasopstand uit. Veel Ieren ijverden voor zelfbeschikking. En zo onstond uit een groep Ierse vrijwilligers de Irish Republican Army (IRA) en zij begonnen een guerrillaoorlog. In afwachting van meer zelfbestuur zouden er twee parlementen zetelen (een voor het katholieke zuiden, een voor het protestante Noord-Ierland), overkoepeld door een centrale raad. Het zuidelijke kwam nooit bijeen, het andere werd geopend op 22 juni 1921. Op 6 december 1921 werd de Ierse Vrijstaat opgericht. Noord-Ierland bleef een deel van het Verenigd Koninkrijk. Daarmee begon een lange godsdienststrijd tussen de protestanten in het noorden en de katholieken in het zuiden.

Whisk(e)y wordt meestal geassocieerd met Schotland. Maar vriend en vijand zijn het er over eens dat het Ierse monniken moeten zijn geweest die aan de bron hebben gestaan. De Ierse drank smaakt niet alleen anders dan het Schotse produkt, zelfs de spelling verschilt: "whiskey" versus "whisky".

Reis links Ierland
Hotel Sites Ierland
Huis/app. Ierland
Campings Ierland
Meer kaarten & route planners Ierland

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO