european public holiday startpage

Kaart van Luxemburg


Inwoners: 0,4 Miljoen
Opp. in mijl²: 0.999
Hoofdstad: Luxembourg
Map Weather Information Traffic

Luxemburg


Luxemburg

Het groothertogdom Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa. Het heeft een oppervlakte van 2.586 km≤. Het ligt ingesloten tussen BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland.

Het groothertogdom bestaat globaal genomen uit twee streken. Het noordelijke deel heet ÷sling en behoort tot de Ardennen. Het is een bosrijk plateaulandschap met enkele diep uitgesleten rivierdalen en een rotsachtige bodem. Het midden en het zuiden van het land heet Gutland of Bon Pays dat "goed land" betekent. Dit gebied heeft een golvend landschap en is landbouwgebied. Het noorden heeft een gemiddelde hoogte van 400 tot 500 meter met als hoogste punt de Buurgplaatz (560 meter).

Luxemburg heeft over het algemeen een gematigd zeeklimaat. Het klimaat van de ÷sling lijkt op dat van de Ardennen, koele winters en zachte zomers. Het midden en het zuiden hebben een iets warmer klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt tussen ongeveer 7įC in de ÷sling en 9įC in Gutland.

Het groothertogdom Luxemburg kent een roerige geschiedenis en heeft achtereenvolgens deel uitgemaakt van Duitsland, Frankrijk en Nederland. In 1890 wordt Luxemburg een soeverein en zelfstandig groothertogdom. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het een economisch centrum in de Europese handel en politiek.

De bevolking is ongelijk over het land verdeeld. In ÷sling is de bevolkingsdichtheid (25 ŗ 50 inw. per km≤) veel lager dan het landelijke gemiddelde. De hele streek telt maar drie kleine steden met meer dan 2.000 inwoners. De kleine dorpen hebben maar weinig voorzieningen waardoor de ontvolking in ÷sling verder gaat. De overheid probeert door het aanleggen van industrieterreinen in die plaatsen de leegloop tegen te houden. In Gutland wonen de meeste mensen rond de stad Luxemburg en in het industriegebied van Esch-sur-Alzette in het zuidwesten. Het inwonertal neemt traag toe. Een vijfde van de bevolking woont in de hoofdstad.

In de wetgeving, het bestuur en de rechtspraak is de officiŽle taal Frans, in de handel wordt meestal Duits gebruikt en ook de meeste kranten en tijdschriften verschijnen in het Duits. Maar velen spreken thuis een regionale taal, het Letzeburgisch. Dit is een Duits dialect, dat lange tijd werd beschouwd als een onbelangrijk plaatselijk dialect. Uiteindelijk ontstond uit verschillende dialecten een "standaard Letzeburgsch" en dat is sinds 1985 de officiŽle taal.

Luxemburg is een constitutionele parlementaire monarchie. De huidige grondwet dateert van 1868 en is sindsdien enkele keren gewijzigd. De functie van het staatshoofd - groothertog genoemd - is erfelijk. Naast de groothertog zijn er de 21 leden van de Conseil d'Etat en de Chambre des Dťputťs die uit 60 leden bestaat. Ze worden rechtstreeks gekozen voor vijf jaar.

In het noorden van het land bestaat de landbouw vooral uit voedergranen, gerst en aardappelen, in het zuiden zijn tarwe en fruit belangrijke landbouwproducten. In de veeteelt (koeien en varkens) is de productie van kaas en melk is sterk gestegen en overtreft het de binnenlandse behoefte. Een andere belangrijke agrarische sector is de druiventeelt in de vallei van de Moezel. De hier gelegen wijngaarden leveren uitstekende witte wijnen op. Meestal wordt de helft of meer van de wijnproductie uitgevoerd. Ongeveer 34% van de oppervlakte van het land is met bos bedekt.

Aan de ijzer- en staalindustrie in het zuidwesten van Gutland dankt het land grotendeels zijn bestaansmogelijkheden. Andere industriŽle ondernemingen zijn: kunststof- en chemische industrie, farmaceutische en metaalverwerkende industrie.

Reis links Luxemburg
Hotel Sites Luxemburg
Huis/app. Luxemburg
Campings Luxemburg
Meer kaarten & route planners Luxemburg

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO