european public holiday startpage

Kaart van Polen


Inwoners: 38.6 Miljoen
Opp. in mijl²: 124.800
Hoofdstad: Warschau
Map Weather Information

Polen


Polen

Met een oppervlakte van 312.683 km≤ en 38.5 miljoen inwoners behoort Polen tot de grotere landen van ons continent. Het ligt in het centrum van Europa op een kruispunt van verkeersroutes. De natuurlijke grens vormt in het noorden de Oostzee, ook wel de Baltische Zee genoemd, waar de grootste havens van het land te vinden zijn: Gdynia, Gdansk en Szczecin. In het zuiden loopt de grens met TsjechiŽ en Slowakije door een bergketens van de Sudeten en de Karpaten. De oostelijke buurlanden van Polen zijn de OekraÔne, Wit-Rusland, Litouwen en Rusland. In het westen grenst Polen aan Duitsland.
Warschau is met ruim 1.600.000 inwoners de grootste stad van Polen, daarna volgen Lodz en Krakau.

Polen beschikt over een landklimaat. Dit wil zeggen: warme zomers en koude winters. In de zomermaanden ligt de temperatuur in het algemeen boven de 30į C en in de winter kunnen er weer temperaturen van -30į C gehaald worden.


Het grootste gedeelte van het land bestaat uit laagvlakte. Er zijn talrijke heuvelachtige gebieden met dorpjes en steden. Het zuiden van het land bestaat uit bergen, waarvan de hoogste top, de Rysy, 2.499 m. bedraagt. De bergstreken kennen 's winters veel wintersportactiviteiten. Een ander zeer populair vakantiegebied is het "Land van de Duizend Meren" in het noordoosten.
Langs de grootste rivier van het land, de Weichsel, ligt niet alleen de Poolse hoofdstad Warschau, maar ook een aantal historische steden zoals Krakau, Sandomierz, Torun en Gdansk.

Bijna 1/3 van de oppervlakte van Polen bestaat uit naald- en loofbossen. Hier leven veel dieren, zoals reeŽn, wilde zwijnen, dassen, hazen en vossen, nog in het wild. In sommige gebieden treft men zelfs beren en wolven aan. Uniek is een populatie van circa 300 bizons in het natuurgebied bij Biaowieza.

Steenkool en zilver zijn de belangrijkste grondstoffen van Polen. Daarnaast worden er verschillende soorten ertsen en bruinkolen gewonnen. Elektrotechniek, levensmiddelenproductie, textielindustrie, chemische industrie, brandstofproductie en zware industrie vormen de belangrijkste onderdelen van de economie.

De Poolse landbouw concentreert zich met name op kleine en middelgrote boerderijen die vooral granen, aardappelen, suikerbieten, fruit en groente verbouwen. Ook de veeteelt en pluimveeteelt zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de Poolse landbouw.

Reis links Polen
Hotel Sites Polen
Huis/app. Polen
Campings Polen
Meer kaarten & route planners Polen

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO