european public holiday startpage

Kaart van Spanje


Inwoners: 39.8 Miljoen
Opp. in mijl²: 195.400
Hoofdstad: Madrid
Map Weather Information Traffic

Spanje


Een bezoek aan Spanje

Spanje is met zijn 504.742 km≤ het op een na grootste land in Europa. Het ligt samen met Portugal op het Iberisch schiereiland tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het schiereiland wordt gescheiden van de rest van Europa door de PyreneeŽn. Een zeeklimaat zorgt voor zachte winters en warme zomers.

Midden in de PyreneeŽn ligt Andorra, een van de kleinste landen ter wereld. Het heeft een oppervlakte van 465 km≤ en telt 44.000 inwoners. Het wordt gezamenlijk geregeerd door de bisschop van Urgel (Spanje) en de president van Frankrijk. De hoofdstad is Andorra la Vella. Het land trekt 's winters veel wintersporters.

Het grootste deel van Spanje bestaat uit een groot plateau: de Meseta. Deze is begroeid met droge graslanden, olijfboomgaarden en beboste heuvels. In het noorden en zuiden van Spanje liggen bergketens met besneeuwde toppen. De enige Europese woestijn ligt in de zuidelijke provincie AlmerŪa en de zuidelijkste punt van Spanje ligt maar 15 kilometer van Afrika. In iedere provincie zijn de Spanjaarden anders, ze verschillen niet alleen van cultuur en eetgewoonten, soms spreken ze ook een andere taal. Een vierde van de bevolking spreekt Catalaans, Galicisch of Baskisch.

In het midden van de Meseta, op 646 meter boven zeeniveau, ligt Madrid. Het is de hoogstgelegen hoofdstad van Europa. Madrid telt 3 miljoen inwoners. Het Museo del Prado en het prachtige klooster "El Escorial" zijn beroemd. Evenals de Spaanse schilders VelŠsquez, Goya, El Greco, Picasso en Dali. Langs de Middellandse Zee liggen veel grote kustplaatsen. Barcelona, met de beroemde bouwwerken van GaudŪ, Valencia, Alicante, Malaga en Sevilla. In het zuiden vind je nog veel de Moorse invloed terug. Tussen de achtste en de twaalfde eeuw werd het grootste deel van Spanje overheerst door de Moren, een Arabisch volk uit Noord-Afrika. In Granada, ooit de hoofdstad van de Moren, staat het Alhambra. Dit fort met daarbinnen een schitterend Moors paleis, torent hoog boven de stad uit. Verder kennen we Spanje van de flamencodans en de stierengevechten.

De Spanjaarden eten graag gerechten met vlees en vis. De paella is hiervan de bekendste schotel. Maar de Spaanse tapa, een klein hapje dat je hele dag tussendoor kunt krijgen of die je in plaats van een hele maaltijd krijgt, neemt in bekendheid toe. Daarbij wordt Spaans wijn gedronken. De sherry uit het zuiden van Spanje en de Roija uit het Noorden zijn de bekendste. Aan de Middellandse Zee drinken de toeristen graag sangria, een Spaanse licht gekoelde wijn met daarin vers fruit.

Elk jaar komen er meer dan 60 miljoen toeristen uit heel Europa en de VS naar Spanje en Portugal. Vooral de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee, zijn in trek bij de vakantieganger.

Op Internet vind je veel diverse sites over toerisme. Soms alleen in het Spaans, maar meestal meertalig. De beroemde Pelgrimsroute van Jacob van Compostella is op veel sites terug te vinden. Er zijn veel huizen te huur en regionale informatie vindt je veelal op de officiŽle sites van de overheid. Reis links Spanje
Hotel Sites Spanje
Huis/app. Spanje
Campings Spanje
Meer kaarten & route planners Spanje

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO